Update 20

Træng igennem med dit budskab

- et interview med en underviser

Træng igennem med dit budskab – god kommunikation flytter adfærd

Er du også nogle gange frustreret over, at din brillante idé til at løfte arbejdsmiljøet på arbejdspladsen ikke lever hos dine kolleger? Så er du ikke alene. Faktisk er der rigtig mange gode idéer, der løber ud i sandet, fordi de ikke er blevet kommunikeret rigtigt til medarbejderne. Det er heldigvis en færdighed, der kan læres – f.eks. på Update20 i efteråret.

Henrik Væver underviser i workshoppen Træng igennem med dit budskab på Update20, og han ser en hel klar tendens hos arbejdsmiljøorganisationerne rundt omkring i landet:

”De fleste arbejdsmiljøorganisationer er rigtig gode til at arbejde for det gode arbejdsmiljø i lange, seje træk. De er gode til at holde møderne, prioritere i opgaver og udfordringer og ikke mindst få sat ting i værk. Men når det kommer til det der med kommunikation af initiativerne, der oplever jeg, at mange kommer til kort,” fortæller Henrik Væver og fortsætter:

”I virkeligheden kan det være lidt ligegyldigt hvor dygtig man er til arbejdsmiljø, hvis ikke man formår at kommunikere på en måde, der ændrer adfærd, for så forbliver arbejdsmiljøet en hemmelighed. Og jeg oplever netop arbejdsmiljøorganisationer, der er frustrerede over, at deres medarbejdere ikke ændrer adfærd, når nu de har fået at vide, at de skal gøre X, eller det har stået på opslagstavlen i en måned, at de skal gøre Y. Det er arbejdsmiljøorganisationens opgave at skubbe til medarbejdernes viden og holdning til arbejdsmiljø og sikkerhed, for det glemmer man i en travl hverdag. Og det er det, som god kommunikation kan – flytte adfærd.”

Kommunikation er ikke bare en seddel på opslagstavlen

Ifølge Henrik Væver skal der nye idéer på bordet, hvis man vil trænge igennem med et budskab. Her er det ikke nok at sætte et A4-ark skrevet i Times New Romans størrelse 12 op på opslagstavlen:

”Opslagstavlen består simpelthen ikke testen for, hvordan man skal kommunikere til moderne mennesker. Der skal mere til, for at medarbejderne ser budskabet, for der er kamp om vores opmærksomhed, og en arbejdsplads er lige så overkommunikeret som verden uden for virksomheden.”

Derfor giver Henrik Væver på Update20 inspiration og viden om, hvordan man kommunikerer på en ny og spændende måde, der sikrer, at budskaberne trænger igennem hos kollegerne. Han er samtidig bevidst om, at medlemmerne af arbejdsmiljøorganisationen er travle mennesker, og derfor skal teknikkerne være enkle:

”Det, man får på Update20, er en lille, god værktøjskasse, så når man efterfølgende sidder hjemme i virksomheden og skal i gang med kommunikationsarbejdet, så har man nogle enkle modeller og skabeloner, man kan læne sig op ad. For kommunikation kan gøres svært, og hvis man ikke har noget konkret at læne sig op ad, tager det for lang tid i hverdagen, og så bliver det ikke prioriteret.”

Praktisk brug af værktøjer

Det er også grunden til, at workshoppen både har et teoretisk og praktisk element, for Henrik Væver fortæller, at han ofte møder personer, der bliver overrasket over, hvor forskelligt det er at lytte til et foredrag og selv få fingrene ned i kommunikations-maskinrummet:

”Det faglige omkring arbejdsmiljø er for længst på plads i langt de fleste arbejdsmiljøorganisationer, men kommunikationsdelen er nogle gange lidt udfordret. På workshoppen lærer man at komme ud over rampen, men ikke er alle er bevidst om, at det er en udfordring – de mærker bare frustration over, at medarbejderne ikke gør, som de burde, og at arbejdsmiljøarbejdet ikke flytter det helt store. Intentionen er at forlænge al deres viden, kompetencer og gode intentioner om det gode arbejdsmiljø med en kommunikationsgren.”

”Så hvis man sidder og river sig selv i håret over ikke at trænge igennem med sit budskab, er denne workshop et rigtig godt springbræt. Workshoppen dækker nogle enkle kommunikationsteknikker og giver noget god energi, og så er det op til arbejdsmiljøorganisationen at omsætte det til de udfordringer, der er på spil i lige netop deres organisation,” afslutter Henrik Væver.

Du kan deltage i Update20 over hele landet i løbet af efteråret. Klik her for at læse mere om arbejdsmiljøorganisationens fælles temadag, der også fungerer som den årlige supplerende uddannelse.